Wednesday, April 13, 2011

Sampai jugak korang kat Malaysia

Pejam celik pejam celik dah hampir dua bulan kami pulang ke tanahair...Alhamdulillah segala urusan dah hampir siap...tinggal dalam 10 % lagi yg belum...lepas ni bolehlah cik hubby bagi tumpuan semula pada kerja2 PhDnya yg dah lama terbengkalai & InsyaAllah sy akan kembali bertugas dalam dunia perguruan sy...(Skrg masih menunggu kekosongan sekolah2 di Kuantan)

Alhamdulillah pd 16 Feb lepas, kontena selamat sampai kat Pelabuhan Kuantan, kami sewa lori utk angkut barang2 dr kontena tu (barang saja, kereta tak boleh ambil lagi)...semua barang2 lepas, maksudnya tak kena cukai sebab kebanyakkannya semua barang2 yang dah terpakai...byk jugak barang2 yang kami bawak balik antaranya trampoline, set buaian, traller bike, 7 basikal, 2 scooter, tv 2 biji, kabinet tv, tilam 3 biji, base tilam, set2 pinggan mangkuk corelle & pyrex (kat sana murah), set periuk,lampu, breadmaker, mesin basuh, set sofa, komputer 3 biji...fuh semua angkut...pendek kata penuhlah satu rumah...alang2 dah bawak balik kontena...apalagi sumbatlah selagi muat...

Alhamdulillah minggu lepas kereta Honda Oddessey selamat menukar namanya daripada EGT 997 kepada CCU 4111 (dah jadi warga Malaysia dah :-)

Ok sebelum bercerita dgn lebih lanjut ttg proses nak keluarkan kereta, sy nak ceritakan dululah perasaan kami bila mula2 tgk brg2 kami dr NZ tu esp kereta...mula2 rasa mcm tak percaya, suami usap2 kereta kami tu then cakap...sampai jugak ko kat M’sia yea...hu hu...rasa macam ternampak2 lagi kereta tu parking kat rumah kami di Hamilton dulu...then terus terbayang2 naik kereta tu esp bila time nak pergi rumah Nida di Auckland, time nak hantar Yasmin ke sekolah, pergi ke pak n save...aduh payah betul nak lupakan kenangan manis di bumi NZ...tidur malam pun asyik termimpi2kan NZ lagi...harap2nya kami dapatlah ke sana lagi suatu hari nanti...

nak tahu proses nak bawak balik kereta dari oversea???? TUNGGUUUUU!!!! next entry yea...sbb tak sempat ni...

Masa ni baru balik dari pemeriksaan puspakom...belum pergi buat surat beranak lagi...

Set buaian pun selamat sampai...petang2 rumah kami jadi tumpuan anak2 jiran...sebab dah jadi macam taman permainan
depan rumah
Kakak & trampoline...tapi kena awas sebab dekat sangat dgn siling

9 comments:

  1. [to Denang] yooo...sapa doh, ingatkan wat balik phd doh, rupanya wat balik kereta dan lain-lain dulu...hehee...apa pun, kewajipan buat phd yg dihentikan, go go chayyoo...

    ReplyDelete
  2. Asna dah balik rupanya..., kami bakal menyusul sblm raya nnt.
    kena cari rumah yg ada laman luas la ni... besar betul trampoline tu!

    ReplyDelete
  3. as salam,

    Asna belum dpt sekolah lagi, jadi masih bercutilah ni.....Kuantan duk kat mana? Saja nak tau, hehehe

    ReplyDelete
  4. (Dr Jas) kena sentiasa bagi galakan kat Denan...contohi Dr Jas...(Fatin) rumah sempit je Fatin...rumah taman biasalah...pening kepala nak menyusun basikal dll, nak sidai kain pun payah. (Ibu Sayang) sy duduk Taman Mahkota Aman (dekat TUDM)...jemputlah datang...dekat je dgn Kemaman tu

    ReplyDelete
  5. Cantiknye nombor kete Asnah....mcm mana mengajar?? Okay tak?

    ReplyDelete
  6. salam kenal buat cikgu asna :)
    saya tersinggah masa gugel kehidupan di NZ.
    saya sgt suka Nz..

    ReplyDelete
  7. hi salam,
    saya baru disini..google pengalaman di new zealand, sekali termasuk kat sini hampir separuh saya baca kisah akak...
    really nice blog, sampai anak2 pon tulis pengalaman masing-masing...hehe cute...
    saya follow...n nak tahu kisah kereta bawa masuk sini tu...

    hope akak n family sihat2 jek kat sana...

    salam kenal :)

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  9. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete