Thursday, January 13, 2011

karenah anak2 masa cuti summer

Sekarang kanak2 sekolah di New Zealand ni sedang bercuti panjang...dr pertengahan bulan November hari tu hingga ke penghujung bulan Januari nanti...pening jugak melayan karenah budak2 ni...tapi Alhamdulillah jugak sbb rumah kami ni berdekatan dengan 3 rumah Melayu yang lain...jadi anak2 kami selalu ada kawan...yang saya respectnya walaupun diaorg ni bermain sesama Melayu tp mereka jarang gunakan bahasa Melayu...mungkin diaorg lebih selesa guna English sbb tu bahasa diaorg kat sekolah...

Diaorg ni baru dalam setahun datang NZ tp cepat betul dapat cakap...siap dgn sleng sekali...sy ni belajar English sejak tahun 1981 lagi, sampai skrg pun tak berapa reti nak cakap...hu hu...mungkin suasana persekitaran diaorg, kwn2 sekolah, rakan sebaya, cikgu2, tv & buku2 membantu dioarg jadi cepat...

bercerita balik tentang aktiviti2 cuti sekolah...Alhamdulillah cuti panjang kat NZ ni jatuh di musim summer jadi byklah aktiviti luar rumah yg boleh dibuat...contoh main tag (kejar2), main hide & seek (sorok2), main air, feed the duck, berbasikal, menonton movie kanak2 (pinjam kat library), main water ballon dan macam2 lagi (mainan yg free je, selamat duit :-)

main2 jgk, tapi bila mlm saya wajibkan diaorg buat skrg2nya 1 pg buku sukatan Malaysia (berat bawak dr M'sia) esp subjek Maths, BM & Sains...mengaji pun wajib...

Musim summer ni cuaca boleh tahan jugak panasnya (dlm 26-28 darjah)...siang pulak panjang...dalam 15 jam...pkl 6 pg dah keluar matahari & pkl 9 mlm baru matahari tenggelam...

ok jom layan gambar2 kat bawah

aktiviti main air...nasib air kat sini free je...so tak kisahlah nak main lama mana pun...tapi bila naik rumah semua jadi hitam legam...

Tolong papa mesin rumput...disebabkan berebut, jadi kena tolak sama2...
Tasik kat Uni Waikato...tak jauh dari rumah kami
roti2 yg dah expired tu @ lebihan makanan kat rumah biasanya kami simpan utk itik2 ni...kesian betul itik2 ni kelaparan betul
aktiviti berbasikal...bike trailler tu kami beli kat trade me...hajat nak bawak balik M'sia...bawak pusing2 sekitar Mahkota Aman nanti

5 comments:

  1. semangat main air free.....sakan...puas hati nengok....tkyah gi kolam ya....

    rajin ngajar silibus msia....tahniah2....

    ReplyDelete
  2. anak2 saya pulak belajar dlm bahasa finnish. Tak sangka dlm ms 3 bulan masuk preparative class bahasa finnish dah boleh berutur..budak2 mmg senang belajar tak mcm org dewasa cam kita kaann..:-)

    ReplyDelete
  3. (K.Das) K.Das lagi puas main air hu hu...bkn rajin ngajar tp terpaksa sbb kesian tgk buku2 tu...berat pikul masa dtg hari tu..(Lady Lavender) ooo susah tak bahasa Finnish tu..ada mcm bunyi2 english jugak ke

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum,

    Nice temperature 26-28 celcius!! Budak2 pun nampak seronok sangat. Kalau Holland suhu tak best sangat tapi musim panas thn lepas suhu naik sampai 36 celcius!!

    Sy cuba cari Rujukan Bahasa Melayu utk Guru sebelum datang sini, siap pergi DBP di KL, tapi sampai sudahnya tak dapat :(

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete